Daca un om neprevazator apuca cu mana un cablu electric neizolat(in manipularea unei lampi sau a altor aparate electrice), curentul trece prin corp, si poate sa provoace un soc, o stare grava care se insoteste de tulburarea respiratiei si a circulatiei sangelui. Omul curentat este palid, respiratia lui este slaba, superficiala(temporar ea poate sa inceteze cu totul), pulsul des si slab. Uneori mainile celui curentat strang in mod convulsiv cablul, si ca urmare el insusi nu se poate dezlipi de acesta.
In acordarea primului ajutor trebuie avut grija sa nu se atinga cu mainile nici cablul, nici persoana curentata, deoarece in acest fel curentul trece si prin corpul celui ce acorda prim-ajutorul. Cablul se taie cu un patent bine izolat sau daca este mai gros, cu un topor cu coada de lemn. Daca cel ce acorda ajutorul este incaltat cu pantofi cu talpa de cauciuc(fara tinte metalice) si are manusi din cauciuc, atunci el poate sa ridice fara pericol pentru propria persoana, pe cel electrocutat. Pe mainile care au atins cablul poate ramane urma unei arsuri profunde avand forma unei dungi sau a unui punct.
Daca respiratia persoanei electrocutate este superficiala sau s-a oprit cu totul, este necesar sa i se faca respiratie artificiala fara a mai astepta sosirea medicului(vedeti mai jos procedeul Silvester).
Trasnirea - se produce pe timp de furtuna, daca omul se gaseste de exemplu pe camp sau adapostit sub un copac inalt. Descarcarea fulgerului prin corpul omului poate sa duca la moartea acestuia sau sa determine leziuni asemanatoare cu cele lasate de electrocutare. Trasnirea se insoteste insa mai frecvent de pierderea cunostintei si are consecinte mult mai serioase.
Primul ajutor in caz de trasnire este aceleasi ca si in caz de electrocutare. Persoana care a fost trasnita nu trebuie acoperita cu pamant; aceasta nu duce la niciun folos, ducand numai la pierderea timpului, la ingreunarea respiratiei care si asa este slaba. Mai mult, prin acest procedeu se pot infecta eventualele arsuri, provocate de trasnet pe pielea persoanelor respective.
Respiratia artificiala - sub spate se pune imbracamintea stransa ca un pachet cilindric, o perna etc. Cel ce acorda ajutor sta in genunchi la capataiul accidentatului, apuca mainile acestuia deasupra coatelor si le apasa puternic pe laturile trunchiului. Astfel, cutia toracica este apasata si se produce expiratia (fig 1). Se intind apoi bratele deasupra capului la prelungirea trunchiului si se trage in sus. Cutia toracica se dilata si are loc inspiratia (fig 2).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu