Prim ajutor in caz de inec

Primul ajutor acordat inecatului, cand el a fost scos din apa, consta in primul rand in restabilirea respiratiei intrerupte. In acest scop se aplica diferite metode de respiratie artificiala. Inainte de a se face respiratia artificiala inecatul trebuie sa fie pus astfel incat capul sau sa fie mai jos decat pieptul, fata sa fie data intr-o parte iar gura deschisa. Aceasta pozitie este necesara pentru a se usura iesirea apei din plamani si din caile respiratorii superioare.
In acelasi scop inecatul poate fi asezat culcat cu abdomenul pe un pachet de haine sau pe genunchii celui care ii acorda ajutor si care il apasa de cateva ori cu mainile pe spate. Introducand cu grija intre dinti capatul unei linguri sau unui alt obiect de forma corespunzatoare, se deschide gura inecatului si se indeparteaza noroiul, nisipul si protezele mobile.

Respiratia artificiala - procedeul Schaffer
Accidentatul este culat pe burta, sub cap se pune un prosop, batista etc., iar cel ce acorda ajutorul stand in genunchi deasupra lui. Se aplica palmele pe coastele inferioare, se apleaca inainte, si se apasa puternic cutia toracica; se produce expiratia. Apoi cel ce acorda ajutorul se indreapta si intrerupe apasarea pe coaste; se produce inspiratia. Observati in prima figura inspiratia iar in cea de-a doua expiratia.





Daca respiratia s-a oprit de putin timp se poate folosi o metoda mai simpla. Deschizand gura inecatului se apuca limba cu un servetel de tifon sau cu o batista curata si i se imprima miscari de du-te-vino; datorita excitarii radacinii limbii si peretelui posterior al faringelui, respiratia se restabileste. Miscarile de tractiune ritmica a limbii se recomanda sa se faca si atunci cand se executa respiratia artificiala dupa procedeul Schaffer (limba se trage in momentul inspiratiei). Acest lucru se poate face daca ajutorul este acordat de cativa oameni.
Indiferent de procedeul de respiratie artificiala utilizat, trebuie urmarit ca in timpul inspiratiei limba sa nu cada deoarece in felul acesta va fi impiedicata trecerea aerului in plamani.
Respiratia artificiala trebuie facuta conform ritmului respiratiei normale de 16-18 ori pe minut. Daca nu se simte pulsul, este necesar sa se continue respiratia artificiala uneori timp de 2-3 ore, pana cand se restabileste respiratia de sine statatoare. Click aici pentru a vedea respiratia artificiala prin insuflatie "gura la gura".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu