Insolatia apare in sezonul cald ca urmare a actiunii indelungate directe a razelor solare asupra capului gol. Socul termic este rezultatul incalzirii intregului corp cand persoana respectiva sta multa vreme intr-o incapere incalzita si prost ventilata. Si insolatia si socul termic sunt favorizate de o umiditate excesiva si de imobilitatea aerului ( pe vreme fara vant sau in caz de ventilatie insuficienta). Insolatia si socul termic se manifesta prin oboseala, stare de moleseala, greturi, varsaturi, dureri de cap, zgomote in urechi, ameteala, adesea scurgeri de sange din nas, cresterea temperaturii corpului (uneori peste 40º), stare de lesin.
Pentru a se prevenii socul termic este necesara aerisirea incaperii, folosirea pe timpul calduros a unei imbracaminti usoare din tesaturi usor permeabile la aer si racorirea corpului prin dusuri, consumarea unor mari cantitati de lichide.
Pentru a se evita insolatia, capul trebuie ferit de actiunea directa a razelor solare purtand pe cap palarie, sapca etc, iar corpul ferit de actiunea directa a razelor solare prin imbracaminte usoara, poroasa.
Primul ajutor - si in insolatie si in socul termic, bolnavul trebuie asezat intr-un loc racoros, dezbracat, infasurat in cearsafuri inmuiate in apa rece, iar pe cap se pun comprese reci.
Daca persoana respectiva este palida, ea trebuie culcata astfel incat capul sa fie ceva mai jos decat trunchiul. In caz ca fata este foarte congestionata, bolnavul este asezat cu capul putin ridicat, in pozitie semisezanda. In caz ca respiratia a incetat sau este slaba trebuie recurs la respiratia artificiala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu