Sarurile minerale si importanta lor

Substantele minerale asigura contractia musculara, intra in structura celulara, au rol in metabolism si in activitatea celulara.

Sodiul(Na+) - necesarul in 24 ore este de 10 gr de clorura de sodiu. Pierderea prin transpiratie se manifesta prin astenie, apatie, tulburari digestive. Are rol important in contractia musculara, si in mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Supradozarea de sare se manifesta prin marirea unei zone din organism prin acumulare de apa.

Potasiul(K+) - necesarul pe 24 ore este de 4 gr si creste in efort fizic, pentru ca in efortul fizic se produce o cantitate marita de hormoni ai glandei corticosuprarenale care stimuleaza eliminarile de potasiu prin urina. Lipsa potasiului produce greturi, varsaturi, scaderea tonusului muscular. Il gasim in legume, fructe, citrice.

Calciul(Ca 2+ +) - necesarul de calciu este de 1gr/zi. Il gasim in alimente ca: lapte, branza, oua, cereale si in unele legume si zarzavaturi. Necesar pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor, in special pentru organismul in crestere.

Fosforul(P) - necesarul de fosfor/zi este de 1,5gr si il gasim in lapte, carne. Absenta sa tulbura osificarea, contractia musculara.

Fierul - este un transportor de la O2 la tesuturi si se gaseste in fasole, mazare, paine de secara, carne de vita, ficat, galbenus de ou, orez, varza, sfecla.

Magneziul(Mg 2++) - asigura respiratia celulara si excitabilitatea neuromoleculara. Are rol pozitiv in functionarea normala a muschilor. Intervine in desfasurarea normala a activitatii cardiace. Permite cresterea capacitatii de efort fizic. De asemenea magneziul promoveaza absorbtia si utilizarea altor substante minerale implicate in desfasurarea activitatii fizice: sodiu, potasiu, calciu. Intervine si in metabolismul lipidelor si proteinelor. Il gasim in legume, cereale, nuci, alune, ciocolata cu lapte-amaruie, migdale, fasole uscata, orez integral.

Iodul - are o mare insemnatate pentru activitatea normala a glandei tiroide. In corpul omului se gasesc in total 50 mg iod, din care 20% se gasesc in glanda tiroida si 50% in muschi. Lipsa sarurilor de iod in alimentatie duce la tulburarea activitatii normale a glandei tiroide, avand ca rezultat dezvoltarea unei boli denumita gusa endemica. Se gaseste in sarea de bucatarie iodata, si in speciile de peste de mare.

Fluorul - necesar in special pentru formarea smaltului dentar. Lipsa de fluor in alimentatie si apa de baut poate contribui la dezvoltarea unei boli, caria, in care este lezat smaltul dentar. In cazul excesului de fluor in hrana apare o alta boala a dintilor (fluoroza), in care smaltul dentar este patat. 

2 comentarii:

Anonim spunea...

mda


Anonim spunea...

Nu m-a ajutat de loc, in plus mi-a zis profa ca-i o chestie neimportanta

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home