Bolile, semnale de alarma - ficatul

Ficatul si alimentatia

Este mai mult decat evident ca starea de sanatate a ficatului are legatura directa cu alimentatia. Persoanele care sufera de insuficienta hepatica, de pilda, vor trebui sa vegheze asupra regimului lor alimentar intreaga viata, deoarece ficatul lor este sensibil si capricios in ceea ce priveste diversele alimente si preparate culinare.
In cazul in care ati facut pe neasteptate, o criza de ficat, adoptati imediat un regim foarte strict. Este prima conditie pentru a o atenua. In timp ce alimentele satioase, grasimile fierte, sosurile(cele cu rantas), prajelile, feculentele(grau, orez, fasole, cartofi, paste fainoase), produsele de patiserie, alcoolurile, sunt dusmanii fara mila ai ficatului, majoritatea legumelor verzi si a fructelor ii sunt prieteni. Asa ca, daca suferiti de de ficat este bine sa incepeti o cura vegetala.
Atentie insa, si printre ele exista unele pe care trebuie sa le evitati, cum sunt varza (alba, rosie, de Bruxelles), conopida, radacinoasele(telina), castravetii, si spanacul. Dintre fructe e bine sa va lipseasca bananele, pepenii, caisele. In fine, cruditatile sunt destul de greu de suportat uneori; sunt de preferat ciorbele, legumele fierte si compoturile. Printre legumele miracol pentru ficat, trebuie amintite morcovul, toate soiurile de salata(chiar si fierte daca trebuie), rosiile, maslinele si usturoiul. Fructele acide au o actiune stimulativa asupra ficatului: lamaia, portocala, mandarina, grepfruitul. Strugurii, cu intense actiune depurativa, sunt in aceeasi masura recomandati, iar marul, regele fructelor, este ‘’neagresiv’’ indiferent de ce natura este boala. Incetul cu incetul, pe masura ce criza se linisteste, se vor putea reintroduce in alimentatie carnea de vaca, pestele slab si produsele lactate, de preferinta cele degresate.

Pentru ca toxinele sa fie eliminate din organism cat mai rapid, beti cat mai mari cantitati de apa minerala si ceaiuri medicinale(frunze de anghinare, salvie, rozmarin, menta), acestea avand efecte benefice asupra functionarii ficatului. Este necesar sa va odihiniti, sa dormiti bine, sa duceti o viata echilibrata, deoarece problemele care pot aparea la nivelul ficatului sunt generate si de cauzele psihice(stari de contrarietate, socuri nervoase…)  Este binevenita putina gimnastica, o buna oxigenare respiratorie, un orar riguros pentru orele de masa, munca si odihna.. Fericit e acela care poate spune: ‘’Ficatul meu? Habar n-am ca exista!’’, deoarece suferintele pe care le genereaza pot sterge si cele mai optimiste surasuri. 

Mai multe despre fiziologia si anatomia ficatului puteti vedea aici 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home