Respiratia, exercitiile respiratorii

Medicina chineza considera exercitiile respiratorii, un mijloc puternic de prevenire a bolilor. Respiratia profunda si corecta contribuie la vindecarea bolilor functionale ale inimii si plamanilor. In cazul inspiratiilor si expiratiilor profunde, efectuate in timpul exercitiilor de retinere a respiratiei, cantitatea de oxigen inspirat si bioxid de carbon expirat creste simtitor. In timpul respiratiei profunde plamanii executa o miscare de coborare, maseaza muschiul cardiac si imbunatatesc alimentarea cu sange. Aceste doua lucruri explica influenta pozitiva a exercitiilor respiratorii asupra organismului.  

Cum sa respiram corect?  A respira corect inseamna a inspira lin, profund coborand diafragma si bomband abdomenul inainte. Plamanii incep sa se umple incet cu aer. Dupa retinerea respiratiei, care difera ca durata, se trece la expiratie. Abdomenul se trage inapoi iar diafragma se ridica. Exercitiile se executa zilnic si se incepe cu inspiratia si cu sugerea abdomenului. Se executa in pozitie sezand, capul, gatul si trunchiul fiind in pozitie verticala cu muschii corpului relaxati, se inspira si se expira pe nas, lin, linistit. Se elimina complet aerul din plamani. 

Exemplu de exercitiu de respiratie abdominala: se executa prin impingerea diafragmei in abdomen(bombarea abdomenului) si conducerea aerului in partile inferioare ale plamanilor. Spatele trebuie sa fie drept. Exercitiul se executa dimineata, cand aerul este curat, de 10 ori, pentru inceput lent, incercand sa simtiti aerul rece care intra in plamani si va invioreaza. Exercitiul invioreaza intregul organism, oxigeneaza sangele ducand la o revenire dupa oboseala.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home