Indice de adaptare a inimii la efort, tensiunea arteriala, indici de aflare a greutatii


Indicele Rouffier de adaptare a inimii la efort
formula
Rouffier = P1+P2+P3 - 200 | 10
P1 - pulsul de repaus
P2 - pulsul dupa 30 de genuflexiuni consecutive in ritm de 1/secunda, cu calcaiele pe sol
P3 - pulsul in primul minut dupa incetare.

Valori:
0(zero) - cord atletic viguros
0-5      - foarte bun
5-10    - normal, suficient
10-15  - cord fara niciun antrenament sportiv
peste 15 - cord slab adesea bolnav


Capacitatea aeroba -VO2 max /1" -volumul expirator maxim pe o secunda.
Masurarea consumului de de O2 ne da imaginea reala a utilizarii oxigenului la celule.

Adult neantrenat 3000 ml (40-45/Kg corp) la barbati si 2000 ml la femei. Antrenamentul creste VO2 max cu 10-20% fata de neantrenati. In sportul de performanta valorile se situeaza in jurul cifrei de 70 ml O2/kcorp/minut. Performanta atinsa este de 82-86 ml O2/kcorp/minut. Un bun consum de O2 se realizeaza printr-o alergare zilnica de 3000-3500 m in 15 minute, ceea ce asigura un consum de O2 foarte bun. Acesta nu este altceva decat jogging-ul practicat in prezent.


Indicele de nutritie Lorenczi
 Numarul de centimetri peste 100 sa fie egal cu numarul de kg pentru barbati, iar pentru femei cu 10% mai mic.
Exemplu: Inaltimea 189 cm -100 = 89 kg

Masurarea pliului cutanat la 5-6 cm sub ombilic la barbati trebuie sa aiba 25-30 mm, iar la femei 20 mm.
Exemplu: prindeti cu degetul mare si degetul aratator pielea imediat sub ombilic (buric); masurati pliul cutanat si comparati cu valorile de mai sus.



Indice de masa corporala international
Body mass index (BMI)

BMI = Kg / m²

Ex: pentru o persoana care cantareste 90Kg
si cu inaltimea de 1,65 m,calculul va fi:

1.65 x 1,65 = 2,7225
Kg 90 : 2,7225 = 33,05 ( BMI)

Valorile indicilor de masa corporala:

18,5 si 24,9 = greutate normala
25 si 29,5 = preobezitate
30 si 34,9 = obezitate de grad 1
35 si 39,9 = obezitate de grad 2
peste 40 = obezitate de grad 3

Acesta este un test de aflare a indicelui de masa corporala. Pentru a afla greutatea corporala ideala puteti folosi indicele Lorenczi



Indice proteic

Varsta(ani)   1-3       4-6       7-10      11-14      15-18     peste 19 ani          
___________________________________________________
Factor de    0,82     0,68       0,55       0,45         0,40       0,36
greutate 

Cu acest indice proteic puteti afla necesarul de proteine in grame de care aveti nevoie zilnic. Calculul este urmatorul: 1. Gasiti factorul de greutate corespunzator varstei(din schema de mai sus); 2. Inmultiti aceasta cifra cu greutatea dvs. in kilograme, iar apoi inmultiti cu 2,2; rezultatul obtinut este necesarul de proteine de care aveti nevoie zilnic.  
Exemplu: 0,36 x 83kg x 2,2 = 65,74



Calcule de alimentatie

Unul dintre indicii alimentatiei corecte il constituie greutatea normala a corpului. De aceea este foarte bine in special la o varsta mai inaintata sa ne masuram cu regularitate greutatea corpului.
Din timp in timp este bine sa se faca si o verificare a alimentatiei folosite.
Pentru aceasta trebuie sa stim: 1) cantitatea de produse alimentare consumate in 24 de ore si cheltuite pentru prepararea hranei; 2) cantitatea de substante nutritive, in primul rand proteine, grasimi, glucide si vitamine in 100 g de fiecare produs.

Pe baza acestor date se pot face urmatoarele calcule simple:

1. adunand cantitatea de proteine, grasimi si alte substante nutritive din toate produsele folosite in 24 de ore putem afla ce cantitate din aceste substante a primit organismul in 24 de ore;

2. inmultind cantitatile de proteine, grasimi, glucide, consumate in 24 de ore cu echivalentii lor calorici (1 g proteine sau glucide= 4,1 calorii; 1 g grasimi= 9,3 calorii) putem determina valoarea calorica a hranei consumate in 24 de ore.
Rezultatele acestor calcule simple va vor arata valoarea calorica a hranei pe care o consumati, va vor arata daca primiti o cantitate suficienta de proteine, vitamine.., va vor ajuta sa aduceti modificari regimului dumneavoastra de alimentatie.

Pentru a afla valoarea calorica a produselor alimentare dati click aici.


Indicele de robustete Pignet
formula: Pignet = Talia- Greutatea + Perimetrul toracic mediu
Valori
foarte bune: 0-10, bune 11-20, mediocre 21-25, slab 26-30. Perimetrul toracic mediu este diferenta dintre dimensiunea toracica in inspiratie fortata si expiratie fortata.Valori bune 6 cm si foarte bune intre 10-15 cm.


Tensiunea arteriala
Tensiunea arteriala este in medie 120/70 la barbati si 95-110 cu 50-60 la femei. Tensiunea arteriala creste in stari emotionale si mai ales in efort fizic, cand poate ajunge la 160-180 maxim, dar revine dupa efort in 10-15 minute.
La un sportiv care face efort fizic mare, o tensiune arteriala de repaus peste 140 necesita un control medical deoarece se pot intampla accidente. Tensiunea arteriala poate creste si prin alti factori, printre care cel mai important este genetic. De asemenea o viata dezordonata cu o alimentatie bogata in sare, chefuri in lant, nopti pierdute etc., duc la cresterea tensiunii arteriale.

Valori normale:

M / m  maxima si minima
m / f  masculin si feminin

4ani       99/65 m -  99/66 f

7ani       97/65 m -  97/66 f

10ani    103/70 m  - 103/70 f

14ani    110/70 m  - 110/74 f

18ani    120/74 m - 116/72 f

20ani   120/80 m  - 119/78 f


Frecventa cardiaca-PULS

Valori normale
m 7-14 ani 91 -102
f   7-14 ani 90 -103, dupa pubertate scade la 76-68;
la adult, scade prin antrenament spre 60 si mai putin.

Calculul pentru aflarea valorii de puls maxim in functie de varsta:
220 - varsta = puls maxim
ex: 220 - 20 = 200 (puls maxim)

Pentru calcularea pulsului de lucru (in efort) formula este:
valoare puls maxim x 0,65 = puls de lucru
ex: 200 x 0,65 = 130 (puls de lucru in efort)

4 comentarii:

Anonim spunea...

Mai detaliaza formula rouffier ptr ca pare un nonsens (ea sau valorile interpretate)
ex: P1=120 (rau), P2=200, P3=200 - (P1+P2+P3-200)/10=320/10=3.2 -CORD BUN DAR NU E ASA NICI PE DEPARTE
DACA MERGEM PE VARIANTA P1+P2+P3-200/10=120+200+200-20 E IMENS
DECE CEVA NU E IN REGULA

Anonim spunea...

P1=120 (rau), P2=200, P3=200 - (P1+P2+P3-200)/10=320/10=32 nu 3.2, pune mana si pe carte, si creierul e tot un muschi.

sportsanatate spunea...

Stimate domn anonim, nu imi dau seama ce nu ai inteles din indicele Rouffier, pentru ca este foarte simplu si corect explicat..deci mai pe intelesul tau: iei pulsul in repaus pt 1 minut(P1); faci 30 geno in ritm de 1/sec si iei pulsul imediat(P2); stai 1 min si iei pulsul(P3).
aduni P1+P2+P3 scazi 200 din valoare si imparti rezultatul la 10!!! rezultatul obtinut il compari cu valorile din tabel..simplu! Sau daca ai nevoie de exemplu iti voi posta..Intrebarea este, tu sti pentru ce faci acest test? la ce iti foloseste? Pentru ca, se pare ca tu nu ai creier sa-l folosesti! mai insista, poate iese ceva pana la urma..succes!

Anonim spunea...

cred ca trebuia o paranteza, totusi. (P1+P2+P3-200)/10.

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home