Dopingul - substantele dopante

Dopingul este un tratament medicamentos care are ca scop acoperirea oboselii sau indepartarea fenomenelor de oboseala. Dopingul topeste rezervele fundamentale ale organismului. Limitele oboselii sunt duse la prabusire.
Dopajul - este folosirea de substante straine sau alte mijloace ce duc la marirea artificiala a randamentului si care aduc prejudicii organismului.
Luat in continuare, drogul duce la cresterea tolerantei pentru drog si se numeste toxicomanie.
Toxicomania se manifesta prin agitatie, agresivitate, halucinatii; in ultima instanta un toxicoman ajunge la Paranoe.

Clasificare:
  • substante cu eficienta psihica(stimulatoare, tranchilizante);
  • cu actiune asupra sistemului cardeovascular;
  • substante cu efect asupra metabolismului(este vorba de latura catabolica a metabolismului, cu obtinere de energie);
  • substante cu actiuni ce duc la modificari ale hormonilor. 
Lista unor substante:
  • hormonii sexuali (testosteronul pentru masculin si estrogenii pt.feminin);
  • agenti farmacodinamici: grupa a - psihoanalepticele: benzedrina, pervitina, efedrina, stricnina, codeina, morfina; grupa b - antidepresivele; grupa c - psiholepticele: alcoolul, sedative, fenobarbitalul, dormital, bromuri, diazepam; grupa d - preparate cu actiune pe aparatul cardeovascular si respirator, numite cardeotonice.

Semnele clinice ale celor dopati cu anumite substante

1) Cafeina - in doze mici este un tonic cardiac; doza maxima normala este de 500 mg / 24 ore. Depasirea dozei are urmatoarele efecte: cefalee, tulburari digestive, nervozitate, insomnii, palpitatii(extra-sistole), tremuraturi ale mainilor, slabire in greutate, transpiratii si diureza. Consumul de cafea este un tonic cortical si creste capacitatea de lucru a scoartei cerebrale. Efectul tonic cortical se rasfrange si asupra nivelului activitatii organelor si in consecinta creste performanta. In eforturile mai mari subiectul va solicita mai multa cafeina si in felul acesta cafeina se leaga de performanta iar cu timpul trebuie sa creasca doza.

2) Cocaina - are ca efect cresterea bunei dispozitii, efect numit antidepresiv. Cocaina este o substanta toxica care produce euforie, logoree, halucinatii(tulburari fine, trecatoare, biochimice ale activitatii scoartei cerebrale), scade setea si foamea, scade oboseala sistemului nervos simpatic, produce hiperglicemie, vasoconstrictia vaselor din tegument.

3) Alcoolul - epuizeaza rezervele energetice, determina cresterea arderii glucozei, distrugerii de vitamine, fosfati. Este apreciat ca stimulator si producator de energie dar nu din caloriile lui ci din faptul ca determina cresterea marita a substantelor energogenetic(energo-energie produsa prin arderea glucozei, aminoacizilor, acizi grasi, glicerol).

4) Efedrina - provine din grupa cocainei si elibereaza noradrenalina si adrenalina. Aceasta face ca mediatorul noradrenalina sa fie secretat in cantitati mari ceea ce duce la epuizarea mediatorului. Stimuleaza cresterea tensiunii arteriale, creste debitul cardiac, se produce vasoconstrictie, excita scoarta cerebrala, stimuleaza centrii respiratori din bulb, creste tonusul musculaturii scheletice striate. La intoxicatiile cu cocaina si efedrina se constata prezenta midriazei(dilatarea pupilelor). Supradozarea duce la hipertensiune arteriala marita, anghina pectorala si edem pulmonar.

5) Stricnina - stimulator al sistemului nervos central si al centrilor medulari, modifica tonusul muscular, tensiunea arteriala, creste frecventa cardiaca. Prin acumulare duce la convulsii(contractii ritmice a unui membru), tetanizare, epuizare nervoasa si paralizii. Tetanosul este o contractura generalizata a intregii musculaturi care apare in lipsa de calciu.

6) Morfina, Codeina -  indeparteaza sau reduce durerea prin modificarea sensibilitatii receptorilor. Scade senzatia de oboseala, dispare frica; la sfarsitul efectului are loc o epiuzare si se intra intr-un somn profund.

7) Hormonii, steroizii anabolizanti - acestia cresc masa musculara, forta musculara, virilizeaza puternic cu efect secundar. Un tratament mai indelungat poate duce la cancer. Administrarea la sexul feminin de hormoni masculini duce la cresterea masei musculare si la virilizare. Semnele de dopaj sunt: agitatie, instabilitate, insomnii, transpiratii, tulburari vizuale, logoree, deplasare fara rost, accelerarea ritmului cardiac si tensiunea arteriala crescuta. Semne de laborator - se observa urme de substante; se face controlul urinei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home