Inotul

Inotul este una din ramurile sportive cele mai accesibile. Se poate inota de la varsta de 5 ani pana la adanci batranete. Inotul ajuta la intarirea sanatatii si favorizeaza indeosebi dezvoltarea plamanilor. Afara de aceasta, fiecare om trebuie sa stie sa inoate, deoarece aceasta il ajuta intr-o serie de cazuri sa evite pericolul pe apa. Inotatorul utilizeaza rezistenta apei ca sprijin pentru miscarile de vaslit ale mainilor si picioarelor, care comunica corpului sau o miscare de inaintare.

Scufundandu-se in apa, inotatorul pierde din greutatea sa; de aceea in apa aproape nu este nevoie de activitate musculara, necesara pe uscat, pentru a mentine o anumita pozitie a corpului. In timpul inotului, corpul inotatorului suporta nu numai presiunea hidraulica a apei din toate partile, ci intampina si rezistenta apei la miscare. Aceasta ingreuneaza inspiratia si contribuie la o expiratie mai profunda. De aceea, inotul exercita asupra organismului, nu numai o actiune generala de fortificare si calire, datorita antrenarii numerosilor muschi care participa la el si sederii in apa rece, ci serveste si ca gimnastica excelenta pentru organele respiratorii. Inotul dezvolta muschii inspiratori si expiratori, si mareste mobilitatea cutiei toracice.

Este foarte important mecanismul respiratiei in timpul inotului, ce presupune coordonarea inspiratiei si expiratiei cu miscarile mainilor. Pentru aceasta, inspiratia se face energic pe gura, iar inspiratia se face lent in apa. Din diversele stiluri de inot, craul este cel mai rapid si cere cea mai mare cheltuiala de energie, iar brasul este cel mai lent si cere o incordare mai mica. De aceea brasul se poate recomanda oamenilor in varsta. In apa, pierderea de caldura a organismului creste, conductibilitatea termica a apei fiind mai mare decat conductibilitatea aerului. De aceea la unele persoane producerea de caldura in oganism este scazuta, ei fiind sensibili la frig si predispusi la raceli. Este recomandat ca ei sa se scalde si sa inoate numai in zilele calduroase de vara, la o temperatura a apei nu mai mica de 22 grade. Aflandu-se in apa ei trebuie obligatoriu sa se miste; in nici un caz nu este permis sa se stea pana la aparitia frisoanelor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home