Varicele

Varicele sunt dilatari permanente, neregulate, ale venelor superioare ale gambei. Exista varice primitive sau idiopatice, datorate probabil unor malformatii congenitale a aparatului valvular, si varice secundare, care apar in anumite profesii ce reclama ortostatismul prelungit ( frizeri, ospatari, spalatorese, etc.) sau dupa nastere, dupa tromboze venoase, etc. Varicele sunt mai mult frecvente la femei.

Simptome: nu exista o concordanta intre manifestarile subiective si intensitatea varicelor. Simptomele subiective constau in oboseala, greutate sau dureri surde, localizate la gamba, accentuate de ortostatism si caldura, uneori crampe dureroase nocturne ori jena dureroasa. Durerile scad in intensitate pe masura ce apar si se dezvolta cordoanele venoase, care au aspectul unor cordoane neregulate sau al unor pachete proeminente subcutanate. Dupa o perioada de timp apare edemul (umflatura), initial moale si numai dupa un ortostatism prelungit, ferm si permanent. Edemul este prezent si in varicele profunde, cand cordoanele venoase nu sunt vizibile.

Evolutia este cronic-progresiva. Complicatiile cele mai obisnuite sunt: tromboflebita varicoasa, ruptura varicelui si insuficienta venoasa cronica (edem, eczema, celulita, dermatita pigmentara, ulcer trofic varicos).

Tratamentul - poate fi observator sau chirurgical.
Tratamentul observator prevede evitarea ortostatismului, ciorapi elastici sau bandaje compresive, cure de repaus la pat, cu membrele pelviene ridicate, hidroterapie (bai simple, urmate de masaj sau dus scotian), medicamentatie venotropa sau injectii sclerozante. Injectiile sclerozante(in venele vericoase) sunt recomandate in caz de varice izolate, incipiente.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home