Bronzarea si insemnatatea sa pentru sanatate

In pielea omului se gaseste totdeauna o anumita cantitate de pigment care ii ofera o culoare sau alta. In urma actiunii indelungate a razelor solare, pielea se inchide la culoare, capatand o nuanta bruna. Pigmentatia pielii se intensifica, nu numai in urma actiunii razelor ultraviolete, ci si a spectrului vizibil si a razelor infrarosii. Razele infrarosii dau de obicei o pigmentare neuniforma, dar durabila. Pigmentatia cea mai intensa si mai durabila apare in urma actiunii simultane a tuturor razelor spectrului solar (pigmentatia pielii poate survenii si in urma actiunii razelor roentgen sau a radiului).
Grecii antici considerau bronzarea pielii ca semn al puterii fizice si al unei sanatati deosebite, al rezistentei si barbatiei. Si in prezent bronzarea reprezinta pentru multi ceva foarte atragator. Pielea bruna-inchis sau bronzata a unui om care a facut bai de soare provoaca adesea invidia acelora care nu au putut sa obtina rezultatul dorit atat de mult. Totusi nu exista baze pentru a identifica gradul bronzarii cu o calire reusita. 
In conditii identice, la unii oameni, bronzarea apare foarte rapid si este mai puternic exprimata, iar la altii, cu toata expunerea indelungata la soare, bronzarea este slaba. Acest lucru se datoreste faptului ca la unii capacitatea de formare a pigmentului din piele este mai mare, iar la altii mai mica. 
Celor care se straduiesc sa obtina cu orice pret o bronzare buna este necesar sa li se aminteasca pericolele pe care le pot intalni in calea realizarii dorintei lor. Iradierea solara mult prea intensa si prea indelungata poate duce la supraexcitarea sistemului nervos si cardio-vascular. De aceea, calirea prin soare (bronzarea) trebuie sa se dozeze cu strictete si sa se faca treptat. 

Arsura de soare si insolatia
Actiunea prea indelungata sau prea puternica a razelor solare poate provoca arsura pielii. Asemenea arsuri survin destul de des la munte sau pe tarmul marii sau al lacurilor, deoarece aici, temperatura relativ nu prea ridicata a aerului si vantul, modereaza mult senzatia de supraincalzire, semnal al primejdiei ce ne ameninta si care ne determina sa luam masuri la timp pentru a ne feri de radiatia solara peste masura de intensa.
Toate razele care intra in compozitia spectrului solar sunt capabile sa provoace arsuri pielii, dar cauza principala a acestora este, de obicei, absorbtia exagerata de catre piele a razelor ultraviolete. In forma cea mai usoara a arsurii de soare, pielea se inroseste, apare eritemul.
In cazul unei arsuri mai grave, straturile superficiale ale pielii se exfoliaza, in urma carui fapt apar vezicule umplute cu lichid; aceste vezicule se sparg dupa aceea. Actiunea peste masura de mare a razelor ultraviolete poate duce la necroza (mortificarea) unor portiuni de piele. Daca arsura cuprinde portiuni mari ale pielii, survin greturi, uneori varsaturi, ridicarea temperaturii, frisoane, tremuraturi ale mainilor si picioarelor. In cazul unei actiuni foarte intense si indelungate a razelor solare, in special cand actiunea lor se exercita asupra capului descoperit, poate sa survina insolatia, in urma supraincalzirii creierului de catre razele solare puternic penetrante (rosii si infrarosii). Acest lucru se intampla in urma unei insuficiente protejari a capului fata de razele solare directe. In cazul insolatiei, celui in cauza trebuie sa i se acorde neintarziat ajutor medical (vezi primul ajutor in caz de insolatie si soc termic).

1 comentarii:

Alina spunea...

Am mai vazut oameni pe la mare inconstienti care stateau din prima pe plaja la soare de dimineata pana seara iar pielea lor devenea "roz" de arsura..

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home