Prim ajutor in caz de degeraturi

Degerarea  - cel mai adesea degera mana, laba piciorului, urechile si nasul. Degerarea se poate produce chiar la o temperatura exterioara relativ putin scazuta (pana la 8-10 grade sub zero) daca omul sta mult in frig si daca aerul este umed. Se stie ca in cazul unui aer uscat, adica cu umiditate mica, temperaturi cu mult mai scazute (pana la - 40 de grade) sunt suportate mai bine decat atunci cand umiditatea aerului este ridicata. Deosebit de expusi la degeraturi sunt oamenii ai caror stare de sanatate este deficienta, de exemplu subalimentatii, anemicii, hipovitaminizatii.
Pentru a se prevenii degerarea in zilele geroase trebuie sa se poarte imbracaminte si incaltaminte suficient de calduroasa, manusi, sa fie acoperite urechile si eventual nasul. Este foarte important sa se evite incaltamintea stramta si umeda. Partile de corp degerate devin palide sau albe, iar ulterior se inrosesc.
Primul ajutor - persoana respectiva trebuie incalzita intr-o incapere calduroasa; partile de corp degerate se frictioneaza bland cu mainile curat spalate sau cu o carpa moale pana ce se restabileste culoarea normala a pielii. Nu trebuie facute frictiuni cu zapada. Acele parti pe care se gasesc escoriatii, zgarieturi, rani, basici, nu trebuie frecate cu nimic.
Palmele mainii si labele picioarelor se scufunda intr-un lighean sau o galeata cu apa; la inceput temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 20 de grade. In timp de jumatate de ora, temperatura apei poate creste pana la 37 de grade prin adaugarea de apa fierbinte. Dupa aceasta se incepe frictionarea. Toate aceste manevre sa fac pentru a restabili circulatia sanguina normala, tulburata in urma degerarii.

Inghetul - in urma actiunii indelungate a frigului, temperatura corpului scade treptat, miscarile devin incete, omul cade la inceput intr-o stare de somnolenta, iar apoi intr-o stare de inconstienta care se poate termina cu moartea. Cel mai adesea acest lucru se intampla betivilor care adorm in ger.
Primul ajutor - omul inghetat trebuie introdus intr-o incapere incalzita(insa nu prea mult), dezbracat de imbracaminte(prin taierea acesteia), iar trunchiul, picioarele si mainile se frictioneaza usor cu o carpa calda si moale. Daca respiratia a incetat sau este foarte rara si slaba, trebuie facuta respiratie artificiala. Dupa ce respiratia a fost restabilita bolnavul trebuie pus intr-un pat cald. Cand isi revine este bine sa i se dea un ceai fierbinte, cafea sau lapte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home