Prim ajutor in caz de pierderea cunostintei

Lesinul - apare adesea sub influenta unei puternice zdruncinari nervoase sau dupa o hemoragie mare. Bolnavul isi pierde cunostinta, activitatea inimii se reduce iar respiratia devine superficiala. Semnele caracteristice lesinului sunt: paloarea accentuata a fetei, respiratia superficiala, racirea mainilor si picioarelor.
Primul ajutor - omul lesinat trebuie culcat insa fara perna sub cap; dimpotriva, capul trebuie sa fie asezat mai jos decat nivelul trunchiului, iar picioarele mai ridicate. Se desface gulerul si centura. Pentru a-l aduce in simtire bolnavului i se stropeste fata cu apa rece sau i se da sa miroasa amoniac.

Pierderea cunostintei in hemoragiile cerebrale - o pierdere brusca a cunostintei poate fi provocata de hemoragia cerebrala care apare mai frecvent la oamenii mai in varsta(peste 50 de ani), in special in boli hipertensive sau arteroscleroza. Hemoragia cerebrala este precedata adesea de dureri de cap persistente, ameteala, tulburari usoare ale vederii sau ale vorbirii. In caz de hemoragie cerebrala fata bolnavului se inroseste(spre deosebire de lesin unde fata devine palida).
In hemoragiile cerebrale pot aparea paralizii ale unei maini, ale picioarelor sau ale muschilor fetei dintr-o parte a corpului.
Primul ajutor - daca se stabileste ca este vorba de o hemoragie cerebrala, trebuie pusa pe cap o punga cu gheata sau comprese reci, iar la picioare sticle cu apa calda; se administreaza un purgativ iar bolnavul este lasat in liniste, culcat in pat cu capul ridicat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home