Ouale, laptele si derivatele din lapte

Ouale - constitutia chimica a albusului si galbenusului de ou sunt diferite. In galbenus sunt mai multe grasimi si proteine si putina apa. Grasimile din galbenus contin o cantitate insemnata de fosfatide(copusi chimici complecsi asemanatori grasimilor in compozitia carora intra fosforul). Dintre substantele minerale, in oua, in afara fosforului, se gasesc calciul( aprox. 30 mg intr-un ou) si fierul. Ouale sunt bogate in vitamina A si D si contin vitaminele din complexul B. Datorita continutului bogat in fosfor, fier si vitamine ouale sunt foarte pretioase pentru copiii mici, mai ales daca acestia prezinta semne de rahitism. Trebuie sa se aibe in vedere ca nu toti copiii suporta bine ouale. La unii copii consumarea frecventa provoaca tulburari digestive, tulburari de metabolism, aparitia unei eruptii. In astfel de cazuri trebuie sa se suspende pentru un timp consumarea oualor sau sa se reduca cantitatea lor. In galbenusul de ou exista mult colesterol si de aceea in arteroscleroza(ingustarea vaselor de sange) se recomanda sa se limiteze consumul de oua.

Laptele si derivatele de lapte sunt alimente foarte utile si pretioase. Ele sunt deosebit de necesare copiilor si adolescentilor, gravidelor si mamelor care alapteaza. Laptele si derivatele lui constituie surse de proteine superioare si de grasimi asimilabile superioare ca si de calciu, fosfor si unele vitamine. In lapte si unt se gaseste o cantitate relativ mare de vit. A (in timpul verii cand animalele se gasesc la pasune si mananca multa iarba bogata in caroten care in organismul lor se transforma in vit A). In timpul iernii continutul de vit. A al laptelui si untului este mai scazut. Aceasta cantitate creste iarna daca animalele sunt hranite cu nutret cosit in perioada infloririi cand iarba este mai bogata in caroten.
Branza de vaca, preparata din lapte integral, consituie o buna sursa de proteine si grasimi superioare ca si de calciu si fosfor. Continutul de proteine intr-o astfel de branza ajunge la 15% iar de grasimi la 18%.
In branza de vaca slaba care se prepara din lapte degresat continutul de proteine este de 17% iar de grasimi 0,5%. Branza contine o serie de substante utile( metionina, colina, etc.) care previn dezvoltarea arterosclerozei. Consumarea sistematica a laptelui si a derivatelor sale acide de lapte si in special a branzei de vaca se  recomanda indeosebi oamenilor in varsta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home