Secretia interna - hormonii

Hormonii produsi de glandele cu secretie interna asigura schimbul normal de substante. Daca la un animal se extirpa pe cale chirurgicala glandele suprarenale(adrenale) sau paratiroidele, el moare curand. Rezulta ca fara prezenta in organism a acestor hormoni produsi de glandele extirpate organismul nu poate exista.
Glandele cu secretie interna produc hormoni care asigura cresterea normala a scheletului, cresterea si dezvoltarea normala a intregului organism. Experientele pe animale tinere in plina dezvoltare au aratat ca dupa indepartarea glandei tiroide sau a hipofizei, animalele prezinta o intarziere in crestere. Este suficient insa sa se transplanteze animalelor operate glanda extirpata sau sa se introduca in organism in mod artificial hormonii produsi de glanda extirpata, ca animalele sa inceapa sa creasca normal. Se intalnesc uneori oameni cu o talie foarte mica sau, din contra, foarte mare. Talia pitica sau giganta este deobicei legata de o tulburare a activitatii normale a glandelor cu secretie interna in copilarie.
Din cele expuse rezulta rolul imens pe care-l joaca glandele cu secretie interna in dirijarea functiilor fiziologice. Unele glande poseda, atat o secretie externa, cat si una interna. De exemplu, pancreasul. Unele celule ale acestei glande produc sucul pancreatic, care se elimina prin canalul excretor in intestin si contribuie la digerarea alimentelor. Aceasta reprezinta secretia externa. Dar in pancreas exista "insule" de celule cu secretie interna, care produc un hormon special, insulina, care este absorbita in sange. Ea are o influenta mare asupra metabolismului glucidelor. Daca in sange apare o cantitate insemnata de zahar, excesul sau se elimina prin urina; astfel se intampla in diabetul zaharat. In acest caz, introducerea insulinei in organism micsoreaza cantitatea de zahar din sange si amelioreaza starea bolnavului.

Glandele sexuale au de asemenea, atat secretie externa(in glandele masculine se produce sperma, iar in cele feminine ovulele), cat si o secretie interna - elaborarea unor hormoni sexuali speciali(somatotropul, testosteronul). Hormonii sexuali masculini si feminini au influenta asupra cresterii si favorizeaza maturarea sexuala.
Talia mai inalta a barbatului, oasele iliace mai largi la femeie si dezvoltarea glandelor mamare, cresterea parului pe fata la barbat si absenta lui pe obrazul femeii, vocea mai groasa la barbat si mai subtire la femeie si multe altele (asa numitele caractere sexuale secundare), toate acestea sunt rezultatul actiunii diferite a hormonilor sexuali masculini si feminini.

Glandele cu secretie interna se gasesc in relatii stranse cu altele si cu sistemul nervos. Insasi producerea de hormoni in glande este reglata de sistemul nervos. Este suficient sa aratam ca atunci cand omul este emotionat activitatea glandelor sale cu secretie interna se modifica vizibil. Astfel, la spectatorii unui meci de fotbal s-a pus in evidenta in sange o cantitate marita de adrenalina, formata in suprarenale si care imbunatateste vizibil starea sistemului nervos si muscular. Intensificarea activitatii suprarenalelor la spectatori a aparut sub influenta excitatiei centrilor nervosi din creier.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home