Artere - irigare arteriala
Vene - drenaj venos
Limfatice - drenaj limfatic
Vascularizatia membrului superior este foarte bogata deoarece exista foarte multe anastomoze(comunicatii) arteriale, venoase, limfatice, care permit refacerea circulatiei colaterale in urma ranirii cailor principale de aport sau de drenaj, existand cercul periscapular in jur, cercul arterial periepicordial medial, arcada palmara superficiala si profunda la nivelul mainii.
Dintre artere amintim:
- Artera subclaviculara care este si foarte voluminoasa. Vascularizeaza partial encefalul, trunchiul, gatul, si tot membrul superior. Se continua de la nivelul claviculei cu artera axilara.
- Artera axilara are multe anastomoze cu artera subclaviculara in jurul scalpului. Artera are raporturi foarte importante cu plexul brahial, vena axilara, muschii pectorali si nodurile limfatice(limfonodulii). Artera axilara se continua cu artera brahiala sau humerala.
- Artera brahiala vascularizeaza toate formatiunile bratului si se divide in plica cotului, in artera ulnara si artera radiala. Artera humerala are anastomoze colaterale cu artera ulnara la nivelul plicii cotului.
- Artera radiala si artera ulnara merg paralel si vascularizeaza fata anterioara si fata posterioara a antebratului. Ambele se pot palpa fiind superficiale la nivelul gatului si mainii. Aceste doua artere se termina la nivelul palmei prin anastomoze formandu-se arcadele palmare superficiale si profunde din care pornesc cele 5 artere digitale si arterele interdigitale, in asa fel incat fiecare deget are pe margine cate o artera. Pulpa degetului este foarte bine vascularizata.
Venele membrului superior: vene superficiale si vene profunde.
Venele profunde merg invers cu artera. Exista la nivelul cotului vene superficiale destul de mari, la nivelul carora se face perfuzia, transfuzia, injectiile intravenoase. Sunt dispuse sub forma de "M". La nivelul bratului, extern, merge subcutanat vena cefalica catre cap, si medial vena bazilica.
Limfaticele - la nivelul oleocranului se gasesc 1-2 limfonoduli si 5 grupe, in total 18-20 in axila. La nivelul axilei se aduna limfa membrelor superioare, limfa scapulara si limfa partii anterioare a toracelui. In cancerul de san golirea axilei de limfonoduli este obligatorie.
Regiunile topografice se impart in:
-regiunea umarului;
-brahiala (anterioara si posterioara);
-regiunea cotului (anterioara si posterioara);
-antebratului (anterior si posterior);
-mainii (palmara anterior si dorsala posterior);
-regiunea degetelor (anterioara si dorsala).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu