Prim ajutor in caz de intinderi si rupturi musculare

Ele se produc prin intinderea musculara peste limita anatomica. Contractia brusca, puternica a unei grupe musculare neinsotita de relaxare duce a intinderi sau ruptura.
Factorii favorizanti sunt:
-temperatura scazuta care duce la scaderea elasticitatii tesutului muscular;
-incalzirea insuficienta inaintea unui antrenament, unei competitii duce la lipsa irigatiei corespunzatoare;
-oboseala acuta;
-oboseala cronica prin supraantrenament;
-varsta, la copii si tineri rezistenta musculara este mult mai mare decat la varstnici.
Dupa gravitate intinderile pot fi:
-intinderi musculare;
-rupturi fibrilare;
-rupturi totale.
1. Intinderile musculare reprezinta forma cea mai usoara si cea mai frecventa; ele se datoresc depasirii limitei de extensibilitate. In acest caz continuitatea tesutului muscular nu este afectata. Simptome: - durerea apare in momentul efectuarii unei contractii bruste si indica locul cu precizie; - miscarile active sunt limitate din cauza durerii; - la miscarile pasive durerea este inexistenta.
Primul ajutor - consta in oprirea activitatii(sportive), comprese si ulterior mobilizarea in atela gipsata la o clinica de ortopedie. Intinderile musculare se vindeca fara urmari in 5-10 zile sau mai mult in functie de gradul intinderii, iar reluarea activitatii se face dupa disparitia completa a durerii. Miscarile se reiau gradat, acordandu-se atentie sporita incalzirii.

2. Rupturile fibrilare apar in urma unor intinderi exagerate. Simptomele sunt: - durere violenta ca o lovitura de bici; - impotenta functionala; - palparea muschiului evidentiaza o zona dureroasa; - contractia este posibila dar dureroasa; - echimoza(vanataia) este un semn constant.
Primul ajutor - consta in oprirea activitatii sportive, aplicatii reci, transport la ortopedie, imobilizare in atela gipsata. Timpul necesar pentru vindecare este de 2 pana la 4 saptamani. Reluarea activitatii se face gradat si sub supraveghere.

3. Rupturile fasciculare se intalnesc mai rar, iar simptomele sunt asemanatoare rupturilor fibrilare.
Primul ajutor - consta in aplicarea unor comprese reci si trimiterea la o clinica de ortopedie.

Rupturile musculare totale sunt rare ca accidente sportive iar simptomele sunt aceleasi(ca in cazul rupturilor fibrilare si fasciculare), dar de intensitate mai mare.

Herniile musculare se produc in traumatisme repetate. Au fost descrise indeosebi la halterofili, ciclisti, atleti, cel mai frecvent in zona gambei si la biceps. Mai pot aparea rupturi ale muschiului trapez la gimnastica; rupturi ale muschiului abdominal la gimnastica, canotaj, lupte, judo; rupturi ale cvadricepsului la fotbal.

3 comentarii:

Anonim spunea...

multumesc mi-a fost de mare folos pentru ca sunt la fotbal si am facut intindere la inghinal

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

M-a ajutat thx :*

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home