Ceaiul, cafeaua si cacaua contin asa numitii alcaloizi, substante care exercita chiar in doze mici o influenta puternica asupra organismului omului. In compozitia ceaiului intra tanatii (mai ales tanin), care conditioneaza gustul putin astringent al ceaiului, uleiurile eterice, o cantitate foarte mica de proteine si vitamina C, vitamina P, substante minerale, fermentii si teina, un alcaloid asemanator ca actiune asupra organismului cu cafeina. Un pahar de ceai de tarie moderata contine 0,03-0,05 g teina. In aceasta doza, teina exercita o actiune excitanta moderata asupra sistemului nervos si are o influenta favorabila asupra aparatului cardio-vascular si asupra digestiei.
In cazul consumului de ceai tare, el exercita o influenta daunatoare asupra organismului: dozele mari de teina excita prea puternic sistemul nervos, provoaca palpitatii, somnul devine nelinistit. Afara de aceasta, cantitatea excesiva de lichid ingerata ingreuneaza activitatea inimii si rinichilor, si favorizeaza eliminarea din organism a vitaminelor si sarurilor minerale care ii sunt necesare. Ceaiul foarte puternic este deosebit de daunator in cazul bolilor aparatului cardio-vascular si sistemului nervos. Copiii de asemenea nu trebuie sa bea ceai tare.
Ceaiul verde(natural) contine mai multa teina decat ceaiul negru. Surogatele de ceai nu contin de loc teina. Valoarea calorica a ceaiului este neinsemnata: un pahar de ceai ofera organismului nu mai mult de 2 calorii, dar un pahar de ceai cu zahar si lapte contine pana la 60 de calorii si chiar mai mult in functie de cantitatea de lapte si zahar adaugata(o bucata de zahar cubic de 7-8 g contine aproximativ 60 de calorii).
Cafeaua si cacaua
Boabele de cafea prajita contin aproximativ 15% substante azotate, grasimi pana la 20%, aproximativ 4% saruri minerale, substante extractive cam 40%, o mica cantitate de zahar, tanati si 1,1% cafeina. Avand un gust placut si aromat, cafeaua, daca se utilizeaza in cantitate moderata, influenteaza favorabil starea sistemului nervos, contribuie la inlaturarea oboselii si somnolentei, intensifica activitatea stomacului si glandelor digestive. Dar consumul exagerat de cafea tare duce la tulburarea activitatii sistemului nervos, la excitabilitate excesiva, tahicardie, somn nelinistit, la tulburarea activitatii normale a organelor digestive(constipatie, scaderea apetitului).
Din cauza continutului ridicat de cafeina, cafeaua provoaca o intensificare a activitatii cardiace. De aceea in bolile aparatului cardio-vascular, cafeaua se poate consuma numai cu avizul medicului. Un pahar de cafea contine numai 11 calorii, dar un pahar de cafea cu zahar si lapte sau frisca contine pana la 40-100 de calorii.
Boabele de cafea trebuie sa fie bine prajite inaintea macinarii. Cafeaua insuficient prajita da un extract cu gust acrisor care are o influenta daunatoare asupra organismului omului. Nu este buna nici cafeaua prea prajita, din care se obtine o bautura amara.
Praful de cacao contine 20,2% grasimi, 23,6% proteine, 40,2% hidrati de carbon, 2,4% alcaloizi: cafeina si teobromina. Afara de aceasta, in compozitia prafului de cacao intra tanatii, substante minerale aromatice. Teobromina si cofeina au o actiune excitanta asupra sistemului nervos si a activitatii cardiace. In doze mari teobromina si cofeina exercita o influenta daunatoare asupra organismului si de aceea nu trebuie sa se consume o cantitate prea mare de cacao.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu