Cheltuielile energetice si valoarea calorica a hranei

Am fost intrebat de multe ori de-a lungul timpului despre cheltuielile de energie zilnice ale organismului, despre cata hrana trebuie sa consumam pentru a slabi, a ne ingrasa sau a ne mentine greutatea corporala, pentru a obtine un fizic frumos si nu in ultimul rand, pentru a nu ne afecta sanatatea. Vom descrie in acest articol cateva lucruri utile, de baza care ne vor ajuta sa aflam proportia aproximativa intre energia cheltuita si valoarea calorica a hranei.
Trebuie sa stim ca energia cheltuita de organism se masoara de obicei in unitati calorice, in calorii mari. Tot in calorii se masoara si energia chimica "ascunsa" a hranei. S-a stabilit ca 1 g de hidrati de carbon sau proteine produc prin oxidarea in organism 4,1 cal mari, iar 1 g de grasimi, 9,3 cal mari. De aceea cunoscand compozitia produselor alimentare se poate determina valoarea calorica a hranei, adica se poate calcula cate calorii va produce ea prin oxidarea in organism.

Valoarea calorica a hranei trebuie sa corespunda cheltuielilor energetice din organism, care variaza in functie de diversele conditii de munca si existenta, de varsta etc.

Ce se intampla daca timp indelungat cheltuielile energetice din organism depasesc valoarea calorica a hranei?

In acest caz hrana nu poate asigura inlocuirea completa a substantelor distruse in organism si de aceea grautatea corpului va scadea. O asemenea alimentatie va fi insuficienta.
In cazul unei alimentatii exagerate, valoarea calorica a hranei este mai mare decat cheltuielile energetice din organism; de aceea o parte mai mult sau mai putin insemnata din hrana se depune "ca rezerva", mai ales sub forma de grasime.
Daca aceste rezerve de grasime din organism iau proportii mari, ele duc la cresterea insemnata a greutatii corpului, ingreuneaza munca aparatului cardio-vascular si a altor organe care se reflecta nefavorabil asupra sanatatii.
Cheltuielile energetice din organismul omului reprezinta o marime variabila, care se schimba in functie de diferitele conditii de viata, munca si existenta. Cheltuielile energetice sunt minime atunci cand omul care nu a mancat timp de cateva ore se afla intr-un repaus complet in pat si muschii lui nu lucreaza. In aceste conditii la o temperatura a aerului inconjurator de 20 grade, se determina asa-numitul metabolism bazal. La un om in greutate de aproximativ 70kg, metabolismul bazal corespunde in medie 1400-1700 cal mari/zi; el poate varia in functie de greutatea corpului, varsta, ca si de particularitatile individuale ale organismului. Intensitatea metabolismului este reglata de sistemul nervos central - scoarta cerebrala.

Metabolismul bazal se modifica in unele stari patologice, el creste in timpul febrei, dar si in cazul activitatii marite a glandei tiroide si se reduce mult in cazul hipofunctiei(activitate scazuta) a acestei glande.
Metabolismul si cheltuielile energetice cresc vizibil in timpul muncii, in special in timpul celei legate de o activitate musculara intensa. Bineinteles ca  in legatura cu aceasta creste si necesitatea unui aport marit de noi surse energetice prin alimentatie. Si cu cat cere munca o incordare fizica mai mare, cu atat trebuie marita mai mult valoarea calorica a hranei.

Iata acum un calcul aproximativ, care arata din ce se compune cheltuiala energetica a organismului unui om adult, in greutate de 70 kg, in cazul unei munci fizice usoare:
Cheltuiala energetica, necesara pentru acoperirea metabolismului bazal, inclusiv cele 8 ore de somn = 1700 cal mari.
Mersul la lucru (1 ora) = 98 cal mari.
Munca fizica (8 ore) = 600 cal mari.
Odihna acasa in repaus (2 ore) = 56 cal mari.
O plimbare comoda (1 ora) = 70 cal mari.
O munca fizica usoara acasa (2-3 ore) = 150 cal.
Cheltuiala energetica pentru mentinerea corpului intr-o anumita pozitie in timpul meselor, cititului etc(2 ore) = 82 cal.
Cheltuiala de energie in urma cresterii metabolismului din cauza consumarii hranei = 170 cal.
Cheltuieli energetice totale = 2926 cal mari/zi.
Din aceste cifre se vede ca orice incordare fizica, in cazul trecerii omului din starea de repaus complet intr-o stare legata de activitatea muschilor, determina o cheltuiala suplimentara de energie.

In concluzie, o alimentatie normala, care sa acopere toate necesitatile organismului si sa asigure conditii favorabile pentru activitatea tuturor organelor, va fi numai aceea in care valoarea calorica a hranei va corespunde cu cheltuielile energetice din organism. 

Pentru a afla cum putem calcula necesarul caloric al hranei zilnice dati click aici si cautati rubrica Calcule de alimentatie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home