Sfaturi de alimentatie

In articolul de astazi ne-am gandit sa va oferim cateva sfaturi utile de alimentatie, pentru ca trebuie sa acordam o mai mare atentie asigurarii unei alimentatii complete necesare pentru dezvoltarea multilaterala, armonioasa a omului. Dar aceasta nu este inca totul. Doar, chiar o alimentatie destul de imbelsugata se dovedeste ineficienta si nu asigura o buna sanatate daca, intervalul dintre mese este prea mare, daca nu se respecta ore fixe pentru micul dejun, pranz si cina, daca mancam in mers, in timpul lucrului sau in graba. 

De cate ori trebuie sa mancam pe zi? 
In urma experimentelor facute de-a lungul timpului, se poate considera ca intervalele dintre mese nu trebuie sa depaseasca 4-5 ore, ceea ce corespunde aproximativ perioadei necesare pentru terminarea digestiei in stomac, cand aceasta poate primi o noua portie de hrana. Dupa acelasi interval functia glandelor digestive se restabileste complet. Aceste particularitati fiziologice ale organismului ne explica de ce, in cazul alimentarii de 4 ori pe zi, creste gradul de asimilare a hranei, se imbunatatesc dispozitia si capacitatea de munca. In cazul imposibilitatii asigurarii a 4 mese pe zi trebuie sa ne alimentam in orice caz de 3 ori pe zi. In unele boli (ulcer gastric si duodenal), ca si in perioada de convalescenta dupa boli grave, mesele trebuie sa fie mai frecvente, iar portiile mici.

Nu plecati la lucru pe stomacul gol!
Prima masa de dimineata trebuie "sa incarce organismul" cu substante nutritive si energie pentru ziua care incepe. Unii au un obicei daunator: pleaca la lucru cu stomacul gol sau isi limiteaza masa de dimineata la un pahar de cafea sau de ceai. Observatiile arata ca la cei care pleaca la lucru fara sa dejuneze, capacitatea de munca scade curand si obosesc mai repede. Acest lucru nu se intampla la cei care inainte de a pleca la lucru dejuneaza pe saturate. Daca se pleaca la lucru cu stomacul gol, organismul ramane vreme indelungata fara substantele nutritive care ii sunt necesare. In asemenea cazuri, intervalul dintre mese poate ajunge pana la 14-15 ore (cina, acasa, la orele 21-22, iar pranzul, ziua urmatoare, la lucru, la orele 11-12 din zi). Acest lucru se rasfrange foarte nefavorabil asupra sanatatii si poate favoriza aparitia bolilor gastro-intestinale, in special ulcerului gastric si duodenal.

Nu lasati intervale mari intre mese!
Noi am spus de acum ca intervalul dintre mese nu trebuie sa depaseasca 4-5 ore. Unii oameni suporta deosebit de greu intervalele mari dintre mese. La ei apare in aceste cazuri o senzatie de slabiciune, care merge uneori pana la o stare de semilesin, devin palizi, se acopera de o sudoare rece si incearca o "foame de lup". La unii apar in astfel de cazuri dureri in epigastru, la altii o senzatie de compresiune cardiaca. Aceasta stare apare datorita scaderii accentuate a cantitatii de glucoza din sange (hipoglicemie). Aceste senzatii suparatoare dispar curand dupa ce se mananca ceva, in special daca se consuma o bucatica de zahar sau dulciuri, care contin hidrati de carbon ce se asimileaza rapid. O mare insemnatate are ora ultimei mese. O cina abundenta chiar inaintea culcarii face ca somnul sa fie nelinistit si nu ofera posibilitatea unei bune odihne. Dar pentru multi este foarte util sa bea cu 1-2 ore inainte de culcare un pahar de lapte, kefir sau ceai cu paine sau cu biscuiti. Acest lucru trebuie facut in special de cei care sufera de unele boli gastro-intestinale si cardio-vasculare.

Repartizarea meselor in cursul zilei
In cazul alimentatiei de 4 ori pe zi, prima masa, de dimineata (dejunul), inaintea plecarii la lucru, trebuie sa fie destul de satioasa si sa reprezinte aproximativ 25% (ca valoare calorica) din hrana unei zile, adica din ratia zilnica. A doua masa, gustarea ( la orele 12-13), trebuie sa prezinte 10-15% din ratia zilnica, pranzul (la orele 17-18) aproximativ 45%, iar cina, 15-20%.
In cazul alimentatiei de trei ori pe zi, masa de dimineata reprezinta aproximativ 30% din ratia zilnica; se pranzeste deobicei in cursul pauzei din timpul lucrului, hrana consumata reprezentand aproximativ 40% din ratia zilnica. In acest caz, stomacul este supus la un efort insemnat in timpul muncii fizice sau intelectuale, ceea ce reflecta nefavorabil asupra dispozitiei, ca si asupra digestiei si asimilarii hranei. Numeroase observatii au aratat ca in cazul alimentarii de 3 ori pe zi, in prima ora dupa un pranz satios se observa o stare de somnolenta, in legatura cu marirea afluxului de  sange la stomac, si de aceea este greu sa ne concentram asupra lucrului, ceea ce duce la scaderea capacitatii de munca. Toate acestea arata aventajele alimentarii de 4 ori pe zi.

Alimentatia celor care lucreaza in schimburi de dupa masa si de noapte
Regimul de alimentatie trebuie sa fie adaptat la conditiile de munca. Astfel, celor care lucreaza in schimbul de dupa masa li se recomanda sa dejuneze la orele 8-9 dimineata si sa pranzeasca inaintea plecarii la lucru, la orele 14-15. A treia oara trebuie sa se manance in cursul pauzei din timpul lucrului, iar cina dupa lucru. La cei care lucreaza in schimbul de noapte, prima jumatate a zilei este folosita pentru somn. In legatura cu aceasta, primul dejun dupa lucru trebuie sa fie frugal, pentru a nu impiedica aparitia unui somn linistit. Dupa somn, la orele 17-18, trebuie sa se pranzeasca, iar dupa 4-5 ore (inaintea plecarii la lucru) sa se cineze. Noaptea in timpul lucrului se recomanda consumarea unei gustari usoare si a unui pahar de ceai dulce.

Mancati intotdeauna la aceleasi ore!
In vremea mancarii si un timp oarecare dupa aceea, glandele digestive produc o cantitate destul de insemnata de sucuri, dupa care au nevoie de odihna. In timpul pauzei care dureaza cateva ore, glandele primesc din sange noi cantitati de substante, necesare pentru producerea sucurilor digestive, si dupa aceea isi reincep activitatea. In legatura cu acest ritm de activitate a glandelor digestive este necesar sa se respecte un anumit regim de alimentatie. Trebuie sa se manance totdeauna la aceleasi ore, in care caz organele digestive se adapteaza perfect la aceasta alimentatie ordonata, apetitul aparand la orele de masa obisnuite. Activitatea glandelor digestive va fi in aceste conditii maxima, iar capacitatea digestiva a sucurilor va fi cea mai ridicata. Alimentatia neregulata dezorganizeaza activitatea glandelor digestive. Observatiile medicilor arata ca o mare parte din bolile gastro-intestinale cronice, survin din cauza unei alimentatii neregulate. Iata de ce pentru prevenirea acestor boli este foarte important sa se fixeze anumite ore pentru dejun, pranz si cina, si sa se manance zilnic la aceleasi ore.

Acordati mancarii un timp si o atentie suficiente
Multi s-au obisnuit sa manance foarte rapid, uneori chiar fara sa intrerupa munca. Aceasta impiedica, nu numai asimilarea hranei, dar exercita si o influenta nefavorabila asupra organelor digestive si asupra intregului organism. Hrana in aceste cazuri nu este bine mestecata si este insuficient imbibata cu saliva. Bucatile mari de mancare irita mecanic mucoasa gastrica delicata si sunt mai putin accesibile actiunii sucului gastric. Hrana rau mestecata este retinuta mult timp in stomac si provoaca o senzatie de greutate in epigastru. O mestecare minutioasa a hranei are o foarte mare insemnatate pentru o digestie corecta si pentru o asimilare normala a alimentelor.

Nu va distrageti atentia de la mancare!
In timpul mancarii nimic nu trebuie sa ne distraga atentia; trebuie sa mancam in liniste, in conditii placute. O fata de masa alba ca zapada, florile de pe masa, iluminatul bun, linistea si o muzica placuta, toate acestea au o actiune calmanta si permit sa ne concentram asupra mancarii. O buna dispozitie contribuie la cresterea apetitului si datorita acestui lucru digestia decurge mai bine, iar hrana se asimileaza mai complet. Din contra, discutiile galagioase si certurile din timpul mesei, cititul cartilor si ziarelor, influenteaza nefavorabil asupra digestiei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home