Stereotipul dinamic si regimul de viata

La majoritatea oamenilor, in viata lor de toate zilele, exista o anumita impartire a timpului zilei, mai mult sau mai putin constanta. Cam la aceleasi ore, ei se scoala si se culca, la aceleasi ore lucreaza si se odihnesc, dejuneaza, pranzesc si cineaza, s.a.m.d.
O anumita succesiune a acestor activitati este asociata cu o anumita succesiune a proceselor nervoase din creier, care se repeta zi de zi, stereotip. Ca rezultat se elaboreaza stereotipul dinamic. Cu cat se repeta mai frecvent si mai indelungat in aceeasi succesiune aceleasi miscari de lucru,  cu atat ele sunt indeplinite mai usor si mai perfect. De formarea stereotipului dinamic este legata si formarea numeroaselor deprinderi in viata noastra, motiv pentru care executam mai usor ceea ce intra in cadrul deprinderilor noastre, cheltuind mai putine eforturi. 
Pentru a nu obliga sistemul nervos sa faca frecvente "distrugeri" ale stereotipului este de dorit sa se evite schimbarile frecvente legate de succesiunea muncii, odihnei, somnului etc., sau cu alte cuvinte este de dorit sa se respecte permanent un regim uniform de munca, odihna, somn, alimentatie, ceea ce usureaza mult activitatea tuturor organelor corpului nostru si in primul rand a sistemului nervos.

Lipsa unui regim uniform, un ritm de munca dezordonat si somnul neregulat fac ca un stereotip sa fie inlocuit foarte des cu altul; aceste "ruperi" frecvente ale stereotipului sunt greu suportate de sistemul nervos. Un asemenea mod se resfrange negativ asupra sanatatii si capacitatii de lucru. Uneori insa modul nostru de viata obisnuit, regimul obisnuit contravine cerintelor igienice, nu corespunde conditiilor noi, aparute, de exemplu, dupa mutarea intr-o regiune cu un alt climat sau dupa trecerea intr-o alta munca etc. In asemenea cazuri se poate si trebuie introduse modificarile necesare in regim, iar dupa un timp se vor restructura si stereotipurile dinamice corespunzatoare din sistemul nervos central.

Alcatuind impartirea timpului unei zile trebuie prevazuta o alternare justa a muncii si odihnei, alternarea diverselor genuri de activitati. Trebuie prevazut un timp suficient pentru odihna, pentru sederea in aer liber, pentru somn; nu trebuie sa existe intervale prea lungi intre mese.
Printr-un regim corect de munca, veghe si somn, printr-un regim alimentar corect omul isi mentine ani indelungati o sanatate perfecta si o capacitate de munca ridicata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home