Copiii platesc greselile parintilor

Copiilor de multe ori li se creaza deprinderea de a manca prea mult de la cea mai frageda varsta si aceasta deprindere ramane toata viata. Supraalimentarea sau supranutritia, caci despre aceasta este vorba, este definita ca fiind cantitatea de hrana consumata mai mult decat cea normala admisa intr-un proces de dezvoltare fizica armonioasa a copilului.
Surplusul de calorii poate duce la obezitate, copilul dezvoltand celule adipoase (panicului adiposi), caracteristice obezitatii hiperplazice, cea mai complicata forma de obezitate. Pentru majoritatea neajunsurilor care se manifesta in alimentatie raspunderea revine parintilor. Au fost studii care au aratat ca multi dintre obezi  au fost supraponderali inca de cand erau sugari, continuand sa ramana astfel si in perioada pubertatii.
Sporul de celule adipoase se poate declansa chiar din stadiul de fetus, in conditiile in care viitoarea mama se alimenteaza excesiv. Aceasta tendinta mostenita din stadiul prenatal se pastreaza in anii adolescentei, iar acest lucru poate lasa urme adanci pentru tot restul vietii.
Chiar si ca adult va avea de platit greselile comise de parintii sai. Dar cum orice invat are si un dezvat, aceasta deprindere poate fi suprimata in timp prin schimbarea stilului de viata. Ca acest lucru sa se intample este nevoie de multa seriozitate, vointa si putere psihica pentru a rezista tentatiilor alimentare.
Combaterea obezitatii pare simpla doar in aparenta. In realitate lucrurile nu stau asa. Multi dintre cei care citesc aceste randuri ar putea confirma din propria experienta ca o asa zisa cura de slabire la care s-au angajat cu entuziasm, s-a sfarsit lamentabil: scadere ponderala mult mai mica decat s-a dorit, urmata de stagnare si chiar ingrasare  in continuare, scepticism, demoralizare.
Sfaturi pentru slabire se gasesc pretutindeni, in reviste, in ziar, pe internet, la televiziune, la vecini, colegi, vedete de cinema... Atitudinea corecta in acest caz incepe cu schimbarea stiului de viata odata cu educarea mentala a obezului, si nu pentru 2-3 luni, ci pentru totdeauna. Degeaba duci un mod de viata corect pentru a slabi, daca o faci doar pentru o perioada limitata de timp.
Tratamentul de baza al obezitatii va ramane alimentatia corecta si efortul fizic specific fiecarei persoane in parte. De asemenea trebuie inteles ca revenirea la o greutate corecta si apoi mentinerea ei nu se realizeaza peste noapte. Obezitatea s-a constituit la majoritatea cazurilor in ani si ani, prin urmare nici slabirea nu se poate realiza cu iuteala, ar fi ceva contra naturii!
O dieta hipocalorica cu care s-a reusit reducerea kilogramelor daca nu este urmata de regimuri de stabilizare, va fi urmata de reingrasare, acest fenomen actionand asupra corpului ca un bumerang. Regimurile de stabilizare sunt obligatorii dupa fiecare regim restrictiv. Pentru cresterea cheltuielilor energetice la nivelele anterioare regimurilor restrictive, regimurile de stabilizare se fac in palier.
In cazul obezitatii hiperplazice (dobandita pana la 18 ani), stabilizarea, echilibrarea greutatii se obtine mai greu.

In concluzie recomandam:
- pastrati o alimentatie echilibrata si corecta pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului;
- nu dati copiilor prea multi hidrati de carbon si lipide (in aceste conditii pielea copilului devine puhava, moale);
- mentineti greutatea corporala a copilului in standarde conform varstei;
- la pubertate instruiti copilul pentru asi insusi minimul de cunostinte de nutritie;
- preveniti bolile asociate obezitatii (diabetul zaharat tip II, hiperlipidemiile, hipertensiunea arteriala, sindrom de apnee de somn, artroze, intoleranta la efort..)

Medicina fizica recuperatorie se adreseaza cazurilor de obezitate cu complicatii sau altor boli. Ea se practica sub indrumarea unor cadre specializate. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home