Inima trebuie antrenata

Activitatea inimii si starea vaselor sanguine se schimba mereu. Modificari deosebite si pronuntate survin in cazul muncii fizice intense. Dupa cum s-a aratat, munca fizica si orice miscare, intensifica circulatia sangelui: la inima ajunge mai mult sange prin vene, iar din inima este impins mai mult sange in artere. Inima incepe sa se contracte mai puternic si mai frecvent.
In cazul muncii fizice intense sau in timpul intrecerilor sportive, cantitatea de sange care trece prin inima intr-un minut se poate mari de la 4-5 l, cat este in repaus, pana la 30-40 l. Supraincarcarea inimii este vatamatoare, caci in acest caz cavitatile se dilata peste masura si poate aparea o dilatare inutila si nociva a inimii. Dar nu este mai putin vatamatoare nici solicitarea insuficienta a inimii, cand muschiul cardiac se dezvolta slab. Fiecare om trebuie sa fie interesat ca inima sa fie antrenata in mod adecvat. Multe realizari in munca si sport depind intr-o masura insemnata de starea buna a inimii.
Forta de contractie a inimii antrenate se poate mari de cateva ori in cazul unei solicitari intense, in timp ce inima neantrenata nu se poate adapta atat de bine la munca in conditii variate. Cresterea activitatii inimii antrenate are loc indeosebi pe seama unor contractii mai ample, pe cand a inimii neantrenate, pe seama accelerarii accentuate a batailor cardiace. In cel de-al doilea caz se creeaza conditii mai putin favorabile pentru odihna muschiului inimii, deoarece se scurteaza mult pauza dintre contractiile cardiace. Din toate aceste lucruri se vede cat de important este sa veghem ca inima sa fie bine antrenata. La acest lucru contribuie munca fizica, un mod de viata plin de miscare, educatia fizica si sportul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home