Slabirea, o problema de interes

In ziua de astazi se cunosc destul de multe metode de a slabi, unele eficiente iar altele neeficiente. Tehnologia a mers destul de departe incat vedem foarte multe articole in care ni se prezinta pe de-o parte costume speciale de slabit, centuri, vibromasoare, etc, iar pe de alta parte o serie de produse farmaceutice cum ar fi ceaiurile sau medicamentele pentru slabit. Este posibil ca unele produse sa foloseasca pentru slabit si sa nu aibe reactii secundare. Cu toate acestea din punctul nostru de vedere, pentru a slabi corect trebuie sa tinem cont de trei factori: stilul de viata, alimentatia si exercitiul fizic.
Stilul de viata - este unic fiecarei persoane in parte pentru ca fiecare dintre noi suntem unici. Sunt persoane care mananca mult si altele care mananca putin, persoane care au obligatii familiale, de servici, iar altele nu, unora le place exercitiul fizic iar altora nu. Cu toate acestea in cazul in care dorim sa slabim, alimentatia si exercitiul fizic vor trebui sa fie comune.  
Alimentatia - principalul element cu importanta foarte mare in greutatea corporala ramane alimentatia. Constitutia fizica, genetica, ne-a inzestrat pe toti cu diferite tipuri de metabolism. Sunt persoane care mananca  mult si se ingrasa si exista persoane care nu mananca mult si totusi se ingrasa. Totusi cu cat ne alimentam mai corect cu atat devenim mai slabi din punct de vedere al aspectului fizic. Regula este simpla, pentru a slabi va trebui sa mancam mai putin decat consumam energie zilnica. Dar, pentru a slabi corect, pentru a reduce kilogramele in plus, va trebui sa facem acest lucru treptat.
Nimeni nu poate slabi 10 kg intr-o saptamana fara sa aibe o influenta negativa asupra organismului. De aceea este foarte important sa stim ce se intampla cu organismul nostru iar ca sa intelegem mai bine acest proces de slabire, am creeat aceasta schita de mai jos, care ne arata transformarile prin care trece organismul nostru.


Ce se intampla de fapt? In prima faza oamenii acumuleaza masa grasoasa intr-un timp destul de rapid si se numeste faza de ingrasare - in rampa. Urmeaza apoi faza de echilibru (cand v-ati hotarat sa slabiti) care ''stopeaza'' faza de ingrasare, in care organismul este in echilibru, numita si  faza de echilibru. Ea poate sa tina 6 pana la 10 zile, timp in care organismul nu sufera modificari chiar daca s-a inceput programul de slabire.






Dupa aproximativ 10 zile organismul incepe sa se acomodeze cu noul mod de alimentatie(mai sarac in grasimi si zaharuri), iar impreuna cu un program de exercitii fizice bine stabilit, incepe faza de slabire, care de data aceasta nu mai este in rampa, ca si faza de ingrasare, ci se face treptat. Din acest moment modul de viata trebuie sa fie dus corect si constant in timp. Degeaba duci un mod de viata corect pentru a slabi daca o faci numai pentru o perioada limitata de timp(2-3 luni). Pentru slabire sunt necesare 800- 1300 calorii/zi si consum mai mult de energie.

Se vor evita alcoolul, grasimile, zaharurile(zahar, dulceturi, miere, compoturi, ciocolata, prajituri, bomboane).
A manca putin, respectiv a ‘’rabda de foame’’,  inseamna a lipsi corpul de principiile nutritive de baza : proteine, vitamine, minerale. Acest lucru va afecta negativ sanatatea ducand la imbolnaviri. Alimentele sunt importante datorita principiilor nutritive pe care le contin (protide, glucide, vitamine, saruri minerale) si care au fiecare rolul sau in organism.
Principiile nutritive introduse in corp sufera de-a lungul tractului digestiv transformari, dupa care trec prin peretele intestinal in sange care le distribuie in tot corpul. Odata distribuite in organism aceste substante hranitoare sunt utilizate diferit, unele folosesc pentru crestere, innoire de celule iar altele pentru energie (vedeti aici).
Nu va fi greu sa slabiti daca veti avea grija de regimul dumneavoastra alimentar si daca veti avea taria de caracter sa-l pastrati mult timp.Inainte de a incepe orice sport trebuie luate niste precautii obligatorii: efectuarea unui examen medical si o electrocardeograma de efort.
Kilogramele in plus se pot pierde printr-un regim alimentar, in paralel cu o activitate fizica sustinuta si bine adaptata.
Exercitiul fizic - este cel care da o garantie succesului in ceea ce priveste diminuarea greutatii corporale. Pentru persoanele sedentare exercitiul fizic ar insemna chiar o plimbare sau urcarea si coborarea scarilor intr-un ritm rapid. Activitatea fizica este recomandata tuturor dar mai ales persoanelor supraponderale, sporturile cu un consum energetic ridicat fiind numeroase : alergarea, ciclismul, fitnessul, aerobicul, inotul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Despre noi | Contact | Facebook | Home